DARAH TINGGI
Ketika ini, pengetahuan masyarakat lebih tertumpu kepada bahaya
pengambilan gula secara berlebihan dalam kehidupan seharian mereka. Ini
kerana, ia bukan sahaja menjadi amalan kehidupan tidak sihat malah
menyumbang kepada peningkatan data pesakit diabetis dan obesiti.
Tetapi, tidak bagi garam. Mungkin ia disebabkan oleh kekangan maklumat
mahupun penyebaran maklumat mengenai bahaya pengambilan garam secara
berlebihan dalam jangka panjang.
Walhal, pengambilan garam tidak terkawal boleh meningkatkan tekanan
darah dan berkait rapat dengan kejadian penyakit darah tinggi.
Pelbagai kajian sama ada dalam mahupun luar negara menunjukkan kesan
positif yang saling berhubung kait dengan risiko pengambilan garam
berlebihan dengan penyakit berkenaan.
Memburukkan lagi keadaan apabila seseorang individu yang menggemari
rasa masin mengamalkan pula corak kehidupan sendentari, iaitu gaya hidup
tidak aktif serta dibelenggu dengan pelbagai stres.
Ini kerana, sebaik sahaja disahkan menghidap penyakit darah tinggi dan
sekiranya tidak terkawal mereka berisiko diserang strok dan seterusnya
penyakit jantung.
RAMAI RAKYAT MALAYSIA ALAMI DARAH TINGGI
Dianggarkan kira-kira 32.7 peratus rakyat Malaysia dewasa berumur lebih 18 tahun kini menghidap penyakit darah tinggi.
Justeru, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai dipetik berkata:
"Oleh yang demikian, pengurangan pengambilan garam boleh mengurangkan
tekanan darah dan seterusnya mengurangkan kejadian strok dan penyakit
jantung".
Selain risiko darah tinggi, pengambilan garam berlebihan juga boleh memberi kesan negatif terhadap buah pinggang.
KITA AMBIL TERLALU BANYAK GARAM
Tanpa kita sedari, sebenarnya budaya dan corak pemakanan masyarakat
negara ini boleh dikatakan menjurus kepada pengambilan terlalu banyak
garam dalam kehidupan seharian.
Mungkin ada mempertikaikan hakikat ini akan tetapi jangan lupa pada
faktor 'garam tersembunyi' seperti kicap, cencaluk, belacan, sos, serbuk
perencah monosodium glutamate (MSG), makanan siap diproses dan ikan
masin.
Malahan, satu kajian rintis mengenai pengambilan garam dalam kalangan
rakyat Malaysia yang menggunakan kaedah analisis air kencing pada tahun
lepas mendapati bahawa sos kicap soya adalah makanan utama yang
menyumbang kepada kandungan garam yang tinggi.
Biarpun mungkin secara kasarnya kita telah menggurangkan penggunaan
garam, tetapi kombinasi garam tersembunyi dalam bahan berkenaan sedikit
sebanyak menyumbang kepada kadar penggunaan garam secara berlebihan.
Ini dapat dilihat apabila (dalam kajian yang sama) kandungan purata
pengambilan garam dalam kalangan rakyat Malaysia adalah 8.7 gram sehari
iaitu 1.7 kali lebih tinggi berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan
Sedunia (WHO) iaitu lima gram sehari.
Gaya kehidupan masyarakat hari ini yang lebih gemar makan di luar atau
siap dimasak, makanan segera juga menghalang seseorang individu itu
daripada mengamalkan pemakanan sihat.
BAGAIMANA KURANGKAN?
Bagi mereka yang menggemari makanan masin, sudah tiba masanya corak pemakanan harus diubah.
Ini boleh dilakukan dengan mengurangkan garam atau menggantikan
perencah rasa dengan bahan perisa asli yang lebih berkhasiat dan sedap
seperti rempah-ratus dan limau, kata Presiden Persatuan Pemakanan
Malaysia (PPM) Dr Tee E. Siong.
"Saya nasihatkan supaya cuba memasak sekurang-kurangnya pada hari
minggu kerana ini boleh membantu kita mengawal bahan yang digunakan,"
katanya.
Selain itu, Menteri Kesihatan juga menggesa orang ramai supaya
melaksanakan pemeriksaan kesihatan secara rutin dan kekalkan tekanan
darah (BP) pada paras optimum iaitu 120/80 mmHG atau kurang daripada itu
melalui langkah pengurangan garam.
Di samping itu galakan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, aktiviti
sihat haruslah dipraktikkan selain mengurangkan pengambilan makanan
diproses, segera, diawet, diasin, ditinkan, dibotolkan atau dijeruk.
Semua ini memerlukan komitmen. Mungkin pada awal ia agak sukar namun
lama-kelamaan anda akan terbiasa dan akhirnya menjadi amalan bersama
keluarga. Lagipun apalah salahnya berkorban 'rasa' untuk hari ini
sekiranya ia dapat membantu menyumbang kepada usia panjang anda serta
kesihatan yang baik.
Sumber: -- BERNAMA
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.