badan sehat, hidup cergas dan minda cerdas |
Vitamin dan nutrien yang anda terima daripada makan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran dan ikan yang boleh diukur dalam biomarkers darah dan nutrien ini mempunyai potensi yang kukuh untuk melindungi otak anda serta membuat ia berfungsi lebih baik.
Melalui ujian-ujian yang telah dijalankan, para penyelidik mendapati terdapat kesan-kesan positif mereka yang mempunyai paras yang tinggi vitamin B, C, D dan E, serta minyak yang sihat yang paling biasa ditemui dalam ikan,mempunyai ketangkasan mental dan saiz otak sementara mereka yang mengambil makanan yang mempunyai trans-lemak tinggi yang biasa ditemui dalam makanan bergoreng, makanan segera dan lain-lain kurang pilihan diet sihat - tidak menunjukkan keputusan positif melalui ujian kognitif.
Para penyelidik mendapati bahawa walaupun umur dan pendidikan memainkan peranan mengenai prestasi ujian kognitif, status nutrien menyumbang 17 peratus variasi dalam skor, dan 37 peratus daripada perbezaan dalam jumlah otak. Daripada orang-orang yang telah mengambil bahagian dalam kajian itu, tujuh peratus menunjukkan kekurangan vitamin B12, dan 25 peratus tidak mempunyai cukup vitamin D dalam sistem mereka. Ahli-ahli sains menguji 30 biomarkers nutrien yang berbeza. Di samping itu, 42 orang peserta telah melakukan imbasan MRI untuk mengukur isipadu otak mereka.