Kesihatan Fizikal

5 Tanda Tubuh Anda Kekurangan Vitamin

Badan mempunyai cara sendiri untuk berkomunikasi dengan kita. Contohnya apabila kekurangan vitamin tertentu, maka tubuh berusaha mengatakan sesuatu, terkadang melalui gejala-gejala yang aneh.
kejang otot

Dengan banyaknya makanan yang diproses dan segera, tubuh berkemungkinan besar kekurangan vitamin. "Boleh juga kerana kita tidak mengambil makanan yang tepat, atau tubuh tidak boleh menyerap kerana masalah pencernaan," kata pengasas Blum Center for Health, Dr. Susan Blum.

Meski kekurangan vitamin tak selalu menyebabkan sakit, tapi ada fungsi-fungsi tubuh yang mungkin tak berfungsi maksimum. Vitamin adalah kofaktor dari reaksi biokimia di tubuh. "Kita butuh vitamin agar tubuh berfungsi baik," katanya.

Kekurangan vitamin boleh dielakkan dengan pola makan yang sihat dan seimbang. Namun jika makanan saja tak cukup, jangan segan untuk berjumpa doktor.

Berikut 5 tanda tubuh kekurangan vitamin dengan manifestasi yang aneh.

1.    Seperti ada celah di sudut mulut

Gejala ini merupakan tanda tubuh kekurangan zat besi, zinc, dan vitamin B seperti niacin (B3), riboflavin (B2), dan B12. "Kekurangan ini biasa terjadi pada orang yang tidak makan daging, seperti vegetarian," kata Blum.

Penyelesaian untuk kekurangan ini adalah makan daging ayam, salmon, tuna, telur, tiram, kerang, tomato yang dikeringkan dengan matahari, dan kacang-kacangan. Penyerapan besi boleh ditingkatkan dengan rajin mengambil vitamin C, yang juga berfungsi sebagai anti inflamasi.

2. Kulit kemerahan, bersisik dan ruam pada wajah serta keguguran rambut

Hal ini disebabkan kekurangan vitamin rambut yang disebut biotin (B7). Ketika tubuh menyimpan vitamin yang larut lemak (A, D, E, K), maka vitamin B yang terlarut dalam air juga tidak disimpan. Kebiasaan makan telur mentah akan membuat kita terdedah mengalami keadaan ini kerana protein dalam telur mentah yang disebut avidin, menghalang tubuh menyerap Biotin.

Penyelesaiannya adalah, makan lebih banyak telur yang sudah dimasak. Telur yang sudah dimasak akan menghentikan aktiviti avidin. Selain itu banyakan memakan salmon, avokado, cendawan, kacang soya, pisang, dan kacang-kacangan.

3. Benjolan seperti jerawat warna merah atau putih di pipi, lengan, betis dan punggung

Hal ini menandakan tubuh kekurangan asid lemak penting, serta vitamin A dan D. Penyelesaiannya adalah menurunkan pengambilan lemak tepu dan meningkatkan pengambilan lemak sihat. Sebaiknya tingkatkan pengambilan makanan seperti salmon, sardin, almon, walnut, atau flax.

Untuk mencukupkan keperluan vitamin A boleh diperolehi melalui tanaman berdaun atau sayuran kaya warna seperti lobak merah, ubi, dan lada merah. "Makanan ini mengandungi beta karotena, sebuah pelopor vitamin A. Tanpa pelopor tubuh tidak akan membentuk vitamin, "kata Blum.

Vitamin D boleh diperolehi dengan berjemur di bawah sinar matahari atau penggunaan makanan tambahan. Selain itu penuhi kecukupan vitamin A dan K yang akan membantu penyerapan vitamin D.

4. Rasa kesemutan, menusuk, dan kebas pada tangan, kaki, serta tempat lain

Gejala ini merupakan kekurangan vitamin B seperti folat (B9), B6, and B12. "Masalah ini berkaitan langsung dengan sistem saraf periferal," kata Blum. Gejala ini juga boleh dikaitkan dengan kebimbangan, anemia, rasa lemah, dan ketidakseimbangan hormon. Penyelesaiannya adalah makan bayam, asparagus, beet, kacang, telur, sotong, kerang, daging ayam, tiram dan remis.

5. Kram otot sampai menimbulkan rasa tertusuk di jari kaki, betis, belakang kaki

Keadaan ini tentu menyusahkan, apalagi bila terjadi berulang. Gejala ini merupakan tanda tubuh kekurangan magnesium, kalsium, dan kalium. Kekurangan ini semakin berat melalui keringat yang banyak keluar saat melakukan sukan berat.

Penyelesaiannya adalah makan banyak pisang, almond, hazelnut, labu, cherry, epal, anggur, brokoli, tab choy, dan tumbuhan berdaun hijau gelap seperti kale, bayam, dan dandelion.

Sumber: http://health.kompas.com

About Jakmas Car Rental

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.