H7N9

Belum Ada Kes H7N9 di Negara Ini Buat Masa Ini

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengesahkan tiada kes selesema burung jenis H7N9 dilaporkan dalam negara setakat ini namun kerajaan mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan wabak itu daripada menular.

Virus H5N1
Ketika ditemui Bernama, beliau berkata wabak itu masih lagi merupakan kes terpencil dan sehingga kini hanya dilaporkan berlaku di negara China.

Bagaimanapun, beliau berkata sebagai langkah berjaga-jaga kerajaan telah meningkatkan pemantauan dan mendapatkan panduan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkaitan wabak itu.

"Kita juga telah meningkatkan langkah berjaga-jaga di semua pintu masuk negara bagi memastikan bahawa pemantauan menghidap atau mana-mana wabak penyakit dari luar negara, dapat kita halang dan terjaga dengan rapi," katanya.

Liow berkata simptom wabak berkenaan hampir sama dengan wabak H1N1 iaitu penghidapnya antara lain akan mengalami sakit perut dan demam panas berpanjangan.

Namun begitu beliau berkata wabak H7N9 adalah lebih berbahaya dan serius kerana risiko kematian adalah 60 peratus lebih tinggi berbanding H1N1 yang hanya 0.4 peratus.

Justeru beliau menasihatkan orang ramai melakukan saringan di hospital atau klinik jika mempunyai simptom di atas.

Sementara itu, dua lelaki di Shanghai adalah manusia pertama mati akibat H7N9, strain selesema burung yang sebelum ini tidak pernah dilaporkan menjejaskan manusia, kata berkuasa China pada hari Ahad.

Menurut Associated Press, laporan dari Suruhanjaya Kesihatan dan Perancangan Keluarga Kebangsaan China, orang ketiga yang telah dijangkiti virus itu kini berada dalam keadaan kritikal di wilayah Anhui.

Ia masih tidak jelas bagaimana ketiga-tiga boleh dijangkiti dengan virus ini, tetapi tidak ada tanda-tanda bahawa mereka dijangkiti virus daripada satu sama lain. Tambahan pula, tiada tanda-tanda jangkitan dalam 88 orang yang mempunyai kenalan yang terdekat dengan mereka, menurut pihak berkuasa China.

Laporan itu menyebut bahawa setakat ini masih tiada vaksin bagi mencegah virus H7N9.

Sumber: Bernama dan Latinos Post

About Jakmas Car Rental

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.